2 Kasım 2013 Cumartesi

KEMAH KARDERE KÖYÜ - 1975 | BELGESEL - İMECE


1975 yılında Kemah Kardere Köyü'nde, Dernek Başkanı Orhan BOZDEMİR tarafından kaydedilen ve o tarihte köydeki geleneksel tarımsal yaşamı yansıtan tarihi video kayıtlarının ikinci bölümünü " İMECE " adı altında yayınlıyoruz.
 
Belgesel video kayıtları, yalnızca Kemah Kardere Köyü'nün değil; genel olarak Kemah ve Yukarı Fırat bölgesinin sosyo-ekonomik ve kültürel (folklorik) yaşamına dair çok önemli bir görsel arşiv niteliğindedir.

 
Abdullah Bozdemir
Kardere.com

30 Ekim 2013 Çarşamba

KEMAH KARDERE KÖYÜ - 1975 | BELGESEL - EKİN VE HARMAN ZAMANI


 
1975 yılında Kemah Kardere Köyü'nde, Dernek Başkanı Orhan BOZDEMİR tarafından kaydedilen ve o tarihte köydeki geleneksel tarımsal yaşamı yansıtan tarihi video kayıtlarının ilk bölümünü " EKİN ve HARMAN ZAMANI " adı altında yayınlıyoruz.
 
Belgesel video kayıtları, yalnızca Kemah Kardere Köyü'nün değil; genel olarak Kemah ve Yukarı Fırat bölgesinin sosyo-ekonomik ve kültürel (folklorik) yaşamına dair çok önemli bir görsel arşiv niteliğindedir.

Abdullah Bozdemir
Kardere.com

28 Ekim 2013 Pazartesi

EFSANE VALİ RECEP YAZICIOĞLU'NUN KARDERE KÖYÜ ZİYARETİ


Efsane Vali Recep YAZICIOĞLU'nun 1995 yılında, Kemah Kardere Köyü'nün unutulmaz Dernek Başkanı Orhan BOZDEMİR'i makamında kabul etmesi ve aynı yılın Ağustos ayında Kardere Köyü ziyaretinden tarihi ve duygusal görüntüler.
 
Görev yaptığı her yerde halk'tan ne kahkahasını ne de gözyaşını esirgeyen; yeri geldiğinde eleştiren, yeri geldiğinde onları şefkatle kucaklayan ve kendini bu ülkenin aydınlık geleceğine adayan; Cumhuriyet tarihinin en idealist, en renkli ve en çok sevilen Valisi; Recep YAZICIOĞLU'nun anısına.

5 Eylül 2013 Perşembe

ADİL ÇAKMAKTAŞ'IN KAMERASI'NDAN VE SESİNDEN OTANTİK SERGİ



Adil ÇAKMAKTAŞ'ın
2013 Temmuz ve Ağustos aylarında Bozoğlak, Kardere, Seringöze, Dikyamaç, Kemah ve Kemaliye bölgesine yaptığı geziden görüntüler, söyleşiler... ve tabiki Adil Çakmaktaş'ın o güzel sesinden ve yorumundan türküler...

Adil Çakmaktaş Kardere Köyü ziyaretinde Binali Bozdemir'in "OTANTİK SERGİSİ"nde geçmişin izlerini sürüyor.  Binali Bozdemir ile yapılan söyleşi ve Adil Çakmaktaş'ın türküleri eşliğinde sizde geçmişe keyifli bir yolculuk yapın.
 

4 Eylül 2013 Çarşamba

TÜRK FUTBOLU VE GALATASARAY TARİHİNDE BİR KEMAH - KARDERE'Lİ



Türkiye’nin en çok satan spor dergisi ve Galatasaray Spor Kulübü’nün aylık spor yayını Galatasaray Dergisi’nin 128. Sayısında Kemah-Kardere’lileri yakından ilgilendiren bir haber yer almaktadır.

Burakhan Varol imzalı “Köprüye Asılan İlk Kulüp Bayrağının Hikâyesi” başlığıyla yer alan haberde; köprüye asılan ilk kulüp bayrağının hangi takıma ait olduğu ve bu bayrağı asan taraftarın ve eyleminin ilginç hikayesi anlatılmaktadır.

Bu ilginç hikayeyi Kemah-Kardere’liler için daha da anlamlı kılan ise Kardere camiasının sevilen simalarından Şükür (Yalçın) Varol’un bu haberin kahramanı olmasıdır.

A VILLAGE IN REVOLT AGAINST DISINTEGRATION

 
Kemah Kardere Köyü'nün 1950 ve 1960'lı yıllarda kaderine boyun eğmeyip köye su getirme, ağaçlandırma, erozyonla mücadele, aydınlanma ve kalkınma için büyük mücadeleler verdiği o zor yıllarda; yolu Kardere Köyü ile kesişen ve bu mücadelenin bir döneminde etkin bir şekilde rol alan Kanada'nın ilk kadın diplomatı, Kardere Köyü Derneğinin fahri üyesi bayan Elizabeth MacCallum'un, Dernek yönetimi ile birlikte hazırladıkları ve "A VILLAGE IN REVOLT AGAINST DISINTEGRATION" 'Dağılmaya Karşı Ayaklanma Halinde Olan Bir Köy' adı altında yayınlanan tarihi raporu, orjinal haliyle sizlerle paylaşıyoruz.

Abdullah Bozdemir
Kardere.com
 

1 Haziran 2013 Cumartesi

KARDERE YAYLALARINDA ŞİFALI BİTKİLER VE 'DOĞAL' SOHBETLER



YÖREMİZİN DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ ZENGİNLİKLERİNDEN  ÇİRİŞ  VE IŞGIN BİTKİSİ

18 Mayıs  2013  Cumartesi Günü Kardere Köyü’nden Seyfettin ÇAKAR Amcamızın daveti üzerine Işgın Bitkisi, Ciriş Bitkisi toplamak üzere bu köyümüze gittim. Yöremizin doğal bitki örtüsü üzerinde sayısız şifalı bitkiler ve doğal güzellikleri zaman zaman gözlemlemekte veya duymaktasınız. Yemek kültürümüzde unutulmaya yüz tutan, şifa kaynağı, yeni nesillerimizin ismini dahi bilmediği; Kemah Yaylalarında yetişen ve faydaları saymakla bitmeyen doğal zenginliklerimizden iki bitkiyi; mevsimi itibari ile inceleyip ve hemşerilerimle ile paylaşıp istifadelerinize sunmak istedim.
 
Bana rehberlik ettiği  ve  yöremizin  doğal güzelliklerini   keşfetmeyi,   tefekkür  etmeyi   sağladığı  için Şirin  Kardere   Köy’ümüzden  Sayın Seyfettin ÇAKAR Amcamıza ve Sayın Şevki ÇAKAR Amcamıza sonsuz teşekkürlerimi bir borç bilirim.
Bu doğal güzellikleri tüm hemşerilerimizin ve doğa severlerin dikkatine sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla…
Evren YILMAZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...