YÖREMİZİN DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ ZENGİNLİKLERİNDEN
ÇİRİŞ VE IŞGIN BİTKİSİ
18 Mayıs 2013
Cumartesi Günü Kardere Köyü’nden Seyfettin ÇAKAR Amcamızın daveti üzerine Işgın
Bitkisi, Ciriş Bitkisi toplamak üzere bu köyümüze gittim. Yöremizin doğal bitki
örtüsü üzerinde sayısız şifalı bitkiler ve doğal güzellikleri zaman zaman
gözlemlemekte veya duymaktasınız. Yemek kültürümüzde unutulmaya yüz tutan, şifa
kaynağı, yeni nesillerimizin ismini dahi bilmediği; Kemah Yaylalarında yetişen
ve faydaları saymakla bitmeyen doğal zenginliklerimizden iki bitkiyi; mevsimi
itibari ile inceleyip ve hemşerilerimle ile paylaşıp istifadelerinize sunmak
istedim.
Bana rehberlik ettiği ve yöremizin doğal
güzelliklerini keşfetmeyi, tefekkür etmeyi sağladığı için Şirin
Kardere Köy’ümüzden Sayın Seyfettin ÇAKAR Amcamıza ve Sayın Şevki ÇAKAR
Amcamıza sonsuz teşekkürlerimi bir borç bilirim.
Bu doğal güzellikleri tüm hemşerilerimizin ve doğa
severlerin dikkatine sunuyorum.
Sevgi ve saygılarımla…
Evren YILMAZ
Sevgi ve saygılarımla…
Evren YILMAZ
ÇİRİŞ OTU NEDİR?
FAYDALARI NELERDİR?
FAYDALARI NELERDİR?
Doğu Anadolu Bölgesinde dağların yüksek kısımlarında 1000-4000 m yetişen bir bitkidir. Diğer İsimleri : Sarızambak, Asphodelus ramosus, Liliaceae
Botanik Bilgi
: Zambakgillerden; beyaz çiçekli bir bitkidir. Kökündeki yumrulardan
'Çiriş' yapılır. Ülkemizde çiriş bitkisinin genç sürgünleri ve taze yaprakları
sebze olarak pişirilip tüketilmektedir. Nisan-Temmuz aylarında çiçek
açar.
Bilinen Bileşimi
: Nişasta, inulin, acı madde.
Faydaları:
Mafsal ağrılarını
dindirir. İdrar
söktürür. Memeli basuru
tedavi eder.
Saçkıran tedavisinde kullanılır. |
Çiriş Otu
Kavurması
Malzemeler:
1/2 kg çiriş otu
2 yemek kaşığı tereyağı
arzuya göre tuz, karabiber, kırmızı biber
Yapılışı:
Çiriş otunun kök kısmında ki kahverengi kabuğunu sıyırın, güzelce bol suyla yıkayın, 1 parmak genişliğinde doğrayın tencereye koyup kapağı kapatıp kendi suyuyla kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra baharatlarını ve tereyağını ekleyip suyunu tamamen çekene kadar kavurun. Üstüne yumurta kırıp veya yoğurtlayarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...
2 yemek kaşığı tereyağı
arzuya göre tuz, karabiber, kırmızı biber
Yapılışı:
Çiriş otunun kök kısmında ki kahverengi kabuğunu sıyırın, güzelce bol suyla yıkayın, 1 parmak genişliğinde doğrayın tencereye koyup kapağı kapatıp kendi suyuyla kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra baharatlarını ve tereyağını ekleyip suyunu tamamen çekene kadar kavurun. Üstüne yumurta kırıp veya yoğurtlayarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...
IŞKIN BİTKİSİ NEDİR?
FAYDALARI NELERDİR?
ADLANDIRMA
Işgın ya da Işkın -
(Rheum ribes), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 - 4000 m yüksekliklerde yetişen,
mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40-150 cm boyunda, çok yıllık,
otsu bir ravent
türü.
Türkçede
ışgın ya da ışgın otu adıyla kitap dilinde
yaygındır ve halk dilinde de bu ve bunun varyasyonları
(ışkın, ıçgın, ıçkın,
uçkun, uçgun, uşgun,
uşkun, aşgın, aşkın,
eşkin, eşgin)
kullanılır.
|
BESİN OLARAK TÜKETİMİ
Türkiye'de bahar sonu yaz başlangıcında (yöresine göre değişkenlik
gösteren bir aylık sürede: nisan sonu, mayıs ayı,
haziranın ilk yarısı) çiçek durumunun
lifli sapları dağ
köylülerince yükseklerden/yaylalardan toplanıp Doğu Anadolu
şehirlerindeki (özellikle Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Hakkâri, Van) pazarlarda
«ışgıncı» ya da «ışkıncı denen satıcılar
tarafından demetler hâlinde satılır ve kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde
tuza bandırılıp çiğ olarak yenir. Ekşi ve biraz da mayhoş lezzette olan ışgının
kiviye yakın bir tadı
vardır.
IŞKIN(RIBES) VE
FAYDALARI
Hazımsızlık ve mide yanmaları dahil pek çok rahatsızlığa iyi geldiği
yöre halkı tarafından bizzat denenmiş ve ispatlanmış olan Işkın(Rıbes) şeker
hastaları tarafından da özellikle aranır. Yeni çıkmış genç sürgünleri yenildiği
gibi toprak altında kalan kök kısmı da, çıkarıldıktan sonra iyice yıkanır ve
kaynatılarak süzüldükten sonra çay olarak içilir. Sabahları aç karnına içilen
Işkın çayı yüksek olan şekerin düşmesini ve dengelenmesini sağladığı yöre
halkınca denenerek ispatlanmıştır. Ayrıca iştah açar, vücudu kuvvetlendirir.
Mide ve bağırsak gazlarını giderir.Sarılık ve çocuk havalesi durumlarında da
kullanılır. Işkın veya diğer adıyla Rıbes zengin vitamin ve mineral deposudur.
Şimdiye kadar hiç bir yan etkisi görülmemiş bir bitkidir. Tıbbi olarak yaprak
ve köklerinden faydalanılır. Kökler ayrıca güneşte kurutulup toz haline
getirildikten sonra balla karıştırılıp mide ve bağırsak iltihaplarını tedavi
etmede kullanılır. Kökü idrarı sarı ya da kırmızı renge boyayabilir.Ayrıca
karaciğer sorunlarını çözer. Vücutta biriken suyun atılmasını sağlar. Bağırsakta
su emilimini azaltır ve dışkıyı yumuşatarak müshil etkisi yapar. Müshil etkili
pek çok bitki, karın ağrısı yaparken, Işkın bu tür bir etki göstermez. Diğer bir
ilginç özelliği ise yüksek miktarlarda müshil özelliği varken, düşük dozlarda
ishal kesici tesiri olmasıdır. Az miktarda alındığında peklik verici ve
sindirimi kolaylaştırıcı etki yapar. Çok alınırsa bu kez müshil etkisi gösterir.
Böylece bağırsaklar iyice temizlenmiş olur. Ayrıca bitkinin bedeni güçlendirici
(tonik) etkisi vardır. Kurutulduktan sonra yoğurtla karıştırılıp yüze sürülürse
sivilce ve lekeleri temizler. Işkın kökü suda kaynatılarak dinlenmeye bırakılıp
içildiğinde mideye, bağırsaklara kolaylık sağlıyor, şekeri düşürüyor.
BİLİMSEL
ARAŞTIRMALAR
IŞGIN BİTKİSİ ;
İNGİLİZLERİN ARAŞTIRMASINA GÖRE, KANSERLİ HÜCRELERİN GELİŞMESİNİ
ÖNLÜYOR…
İngiliz bilim adamları
yaptıkları araştırmada, Türkiye’de özellikle Erzincan, Elazığ, Van, Erzurum’da
yetişen bir bitki olan ’Işgın’ın kanserle mücadelede çok etkili olduğunu, bu
bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önlediğini ortaya
çıkardı.
Sheffield Hallam
Üniversitesi’nin araştırmasına göre, ışgında diğer kırmızı sebzelerde olduğu
gibi kanseri önlemeye yardımcı olan kimyasal maddeler bulunuyor. Polifenol adlı
bu kimyasal maddeler başta lösemi olmak üzere birçok kanser türünü
önleyebiliyor. Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal
Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy, Daily Telegraph gazetesine,
“Araştırmalarımız ışgın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından
oldukça zengin olduğunu gösterdi. Bu bitkiden elde edeceğimiz polifenollerle
oluşturulacak bir ilaç da kanserle mücadelede kullanılabilir” diye konuştu.
İngiltere’de oldukça popüler olan ışgının sapları ve kökleri tüketiliyor. Ülkede
bu bitkinin, pastası, tartı hatta kokteyli bile yapılıyor.
Ayrıca; VAN 100. YIL
ÜNİVERSİTESİNİN ARAŞTIRMALARINA GÖRE ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELDİĞİ
KANITLANMIŞTIR.
HABER EDİTÖRÜ: Evren
YILMAZ / Kemah Kardere.Com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder