13 Eylül 2011 Salı

ERZİNCAN'DA SANAYİ MEYVECİLİĞİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR - KARDERE PROJE MERKEZLERİNDEN BİRİ OLUYOR


Tarım alanında her geçen gün önemli gelişmelerin kat edildiği Erzincan'da sanayi meyveciliğinin gelişmesi amacıyla yürütülen çalışmalar hayata geçiriliyor.
 


Sanayi meyveciliğinin gelişmesi için hazırlanan projenin ilk adımları atıldı. Kemah Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan fizibilite çalışmalarının ardından, projenin hayata geçirileceği köylerin tespiti yapıldı. İleriki dönemlerde yaşanabilecek sorunları masaya yatıran yetkililer, yapılacak fizibilite çalışmalarında toprak mülkiyet durumu, sulama durumu gibi teknik detayları gözönünde bulundurdu. Yapılan çalışmanın ardından proje, ilk olarak Kemah
ilçesine bağlı Kardere, Bozoğlak ve Koçkar köylerinde hayata geçirilecek. Bu kapsamda, adı geçen köylerde halkı proje konusunda bilgilendirmek üzere toplantılar düzenlendi.

Toplantıya, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, Tunay Gıda A. Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, Kemah İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmettin Yoldaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Erzincan



Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.
 


PROJE KÖYLÜLERE ANLATILDI
 
Kardere, Bozoğlak ve Koçkar köylerinde düzenlenen toplantılarda proje köylülere anlatıldı. Toplantılarda konuşan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, öncelikle Kemah bölgesinde binlerce dekarlık tarımsal arazinin çeşitli nedenlerden dolayı boş bulunduğunu, bu tarımsal arazileri değerlendirmek, çiftçilere ve milli servete katkı sağlamak ve Erzincan'da sanayi meyveciliğini geliştirmek üzere böyle bir projenin hayata geçirileceğini söyledi.

Projenin uygulama aşamasında köylerdeki mülk sahipleri, muhtarlar ve derneklerle il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü birimleri ile koordineli olarak çalışacaklarını söyleyen İl Müdürü Lek, projenin herkese büyük faydalar sağlayacağını kaydetti. Lek, bahçe tesislerinde ihtiyaç duyulacak meyve fidanlarının da İl Özel İdaresi kaynaklarından destekleneceğini söyledi.

BÖLGE MEYVECİLİĞE UYGUN

Tunay Gıda A. Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu da uygulanacak olan projede şirket ya da şeker fabrikası modeli gibi üreticilerin de tercih edeceği bir üretim modeli ile çalışacaklarını söyledi. Kırtıloğlu, bölgenin meyvecilik için son derece uygun olduğunu belirtirken, üretilecek tüm ürünlerin alım garantisi olacağını, organik üretim yapılacak sahalarda ise tüm sertifikasyon giderlerinin kendileri tarafından karşılanacağınım söyledi. Projenin tanıtılmasının ardından, köy halkına yönelik anket çalışması yapıldı. Yapılan anket çalışmalarında köy halkının çok büyük çoğunluğu projenin köylerinde uygulanmasını ve boş yatan tarımsal arazilerin değerlendirilmesini istediler.
 
 

Kaynak : CHA
Kardere.com
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...