15 Ocak 2011 Cumartesi

Akpınar / Yusuf Ziya ADEMHAN

Uzun zamandan beri öyküsünü, ıstırap ve mutluluklarını duyarak bizzat bir an önce gelip görüp izlemeyi şiddetle arzulamakta olduğum Kardere’ ye bugün geldiğimde, ününü duyarak merak etmekte olduğum toplum kalkınmasındaki azim ve mücadelelerini, asırlardır temel sorunları olan “AKPINAR” gözesini 3 bin metreden köyün arazilerini sulamak için tüm köy halkı ile ilk çalışma günlerine rastlayarak izleme fırsatını bulabilmiş olmamı, Tanrının bir lütfu olarak kabul ediyorum.

Ben bugün Kardere köylerinden çok daha mutluyum. Çünkü bugün başlamış olan “AKPINAR” ı köye getirme girişiminin inşallah yüzde yüz gerçekleşebileceğine katiyetle inanmış bulunuyorum. Karderelilerin şimdiye kadar köylerine ve bölgelerine maddi ve manevi yönden yapmış olduklarına bundan sonrada neler ve neler yapabileceklerinin en kesin delilidir.

Kardere köylülerinin, köylerinin istikbali için bugün 7’ den 70’ e hepsinin, imece halinde izlemiş olduğum Türklük namına iftihar ve ibret verici çalışmaları yaşadığım sürece gözlerimin önünden ve hayalimden gitmeyecektir.
Ancak, burada köylümüzün ülke kalkınmasında insan üstü fedakarlık ve çalışmalarıyla sağlamış oldukları, olumlu sonuçlardan çok büyük gurur ve mutluluk duyarken hala devletin bu köye gerekli desteği gösterememiş olmasından da o ölçüde üzüntü duydum.

Devletimizin bu örnek köye ve örnek insanlara bir an önce el uzatacağı ümidim bana teselli olmaktadır.
Kardereli hemşehrilerimi, dernekleri, yöneticileri ve tüm halkıyla içten ve saygı ile kutlarım.

Yusuf Ziya Ademhan

Gazeteci ve Yazar - 1978

Yusuf Ziya Ademhan
1928'de Kemaliye'nin Akçalı (Sesik) köyünde doğmuştur. İlkokulu köyünde, ortaokulu Kemaliye'de bitirmiş, Ankara, Altındağ Lisesi'nden mezun olmuştur. Ankara Ulus Gazetesi'nde yazılar yazmıştır. Metin Toker ile çıkardığı Akis Der­gisi'nde çıkan yazılan Basın Kanunu'na aykın bulunduğundan üç yıl ceza almıştır.

Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nden emekli olmuştur. Sürekli basın kartı sahibiydi. Kendisini doğa fotoğrafçılığına adamıştı. Aynı za­manda şairdi. Köy köy, dağ dağ dolaşmıştır. Erzincan ve Kemaliye yöresinde çektiği fotoğraflarla ünlendi. Adeta çektiği fotoğraflarla yörenin tarihini yazdı. Kemaliye, İliç, Kemah onun fotoğraflanyla anılara yerleşti. Yine bir gün dağlara doğru tırmandı. 6 Temmuz 1991'de Kemah Koçkar köyü yaylalarına doğru gitti. Dört-Beş saatte döneceğini söylediği halde, bir daha dönmedi ve aylarca aranmasına rağmen kendisinden bir daha haber alınamadı.


Fotoğraf : Yusuf Ziya Ademhan

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...